Молове

Молове – История от Магазини в София.

Търговски център, търговски район или просто мол представлява една или повече сгради, които са комплекс от магазини на търговци. Имат съединителни ескалаторни пътеки, които дават възможност на посетителите да достигат лесно пеша от магазин до магазин. Задължително тези обособени места за пазаруване се проектират заедно с паркинг. Така изградената архитектура представлява един модерен, закрит вариант на традиционния пазар.

Съвременните молове се развиват пред 20-те години на 20в. Възникването им съвпада с възхода на живота в предградията в много части на западния свят и особено в САЩ. Това явление се наблюдава много отчетливо след края на Втората световна война. Още от самото начало съществува тенденция дизайнът да бъде насочен предимно към интериора като някои молове следват известни теории за това как най-добре могат да се привличат клиенти в контролирана среда. В голяма част от света се е използвало понятието търговски център – особено в Европа, Австралия и Южна Америка. “Мол” се използва, предимно в Северна Америка и Филипините. Извън Северна Америка, търговски район и търговски безистен (пасаж) също са използвани. В Северна Америка, терминът “мол за пазаруване”(shopping mall) обикновено се прилага за затворени малки структур (съкращава се до краткото “мол” – mall). “Търговски център” обикновено се отнася до открити търговски комплекси. Двата типа места за пазаруване обикновено имат големи паркинги и са локализирани до големи пътища – артерии. Другото, което е особено за тях е, че те имат малко на брой пешеходни връзки с близките квартали. Терминът “търговски център” в Обединеното кралство може да се отнася до “търговски центрове”, “търговски квартали”, или “градски центрове”. Стандартното британскопроизношението на думата “мол” е като в “The Mall, London” – 3 ленотовия булевард, който води до Бъкингамския дворец в Лондон. “Мол” може да означава кактотърговски център – място, където група магазини са приобщени и имат вход откъм пешеходна зона – това позволява на купувачите да се предвижват без намеса на превозни средства, така и изключително пешеходна улица, където минувачуте са необезпокоявани от моторните превозни средства. Ако може да се направи такава аналогия, Молът(като сграда) представлява един умален модел на града, със своите улици и обособени места
за различните социални класове в обществото. Терминът “Mall” обикновено се използва в Северна Америка и се отнася до голяма търговска зона, която се състои от една сграда, съдържаща множество магазини заобиколени от паркинг.

По-голямата част от британските търговски центрове се намират в самия център на градовете, обикновено вмъкнати в стари търговски райони и заобиколени от допълнитени улици за пазаруване на открито. Известен брой големи регионални молове като Meadowhall в Sheffield и Trafford Centre в Manchester се намират извън градовете и са построени през 80те и 90те. Развитието на места за пазаруване в извън градски структури в Обединеното кралство е фокусирано върху изграждане на търговски паркове, които се състоят от група магазини(стил складове), всеки със самостоятелен вход откъм външната част.

В Хонг Конг най-често се използва терминът “търговски център”

Първата структура, която наподобява това, което се счита за “мол” в днешно време се намира в град на Дамаск, столицата на Сирия. Тя се нарича “Al-Hamidiyah Souq” в стария Дамаск и датира от 7-ми век. Големият пазар в Исфахан(Иран), която е покрит в голяма степен, датира от 10-ти век. Десет километровия покрит пазар в Техеран също има богата история. Капалъ чарши в Истанбул е построен през 15-ти век и все още е един от най-големите покрити пазари в света, с над 58 улици и 4000 магазина.

“Гостиный двор” в Санкт Петербург, който е открит през 1785 г., може да се разглежда
като един от първите целенасочено изградени търговски центърове от тип търговски комплекси, тъй като се състои от повече от 100 магазина с площ от над 53 хил.кв.м.

Покритият пазар в Оксфорд, Англия, открит през 1774 г. все още работи и днес.

“Burlington Arcade” в Лондон е открит през 1819 година.

“The Arcade” в Провидънс, Роуд Айлънд въвежда аркадната концепция в САЩ през 1828. Това е своеобразен предшественик на днешните търговски център

“Galleria Vittorio Emanuele II” в Милано, Италия е създаден през 1870 и е най-близо до концепцията за използвано място (като пространство) в големи модерни молове

В други големи градове също са създадени аркади и търговски центрове в края на 19 век и началото на 20 век. Това са включително и Cleveland Arcade, Dayton Arcade и Москвския ГУМ, който отворя врати през 1890 година. Ранните търговските центрове, предназначени за автомобили, включват Market Square (Lake Forest, Illinois – 1916) и Country Club Plaza (Kansas City, Missouri – 1924).

Ранен прототип на закрит мол в САЩ е на Lake View Store в Morgan Park( Duluth, Minnesota), който е построен през 1915 година и e официално открит на 20 юли 1916 година. Архитектът е “Dean and Dean” от Чикаго и строителния предприемач George H. Lounsberry от Duluth. Сградата е двуетажна със сутерен и първоначално магазините са били разположени на на всяко едно от трите нива. Всички магазини са били локализирани във вътрешността на търговския център като някои от тях са били достъпни от отвътре и отвън.

В средата на 20-ти век, с възхода на предградията и автомобилната култура в САЩ се създава нов стил на търговските центтове като те се позиционират далеч от центъра на града.

Очаквайте още интересна информация на страниците на Магазини в София!

Advertisements

1 Response to Молове

  1. hmmm says:

    интересна статия :))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s